To listen music during navigating on the website without interruption of music, click on the "Detach" icon.

  

 

 

 

Kitaro

Verrassend volle new-age synthesizer-muziek die het hart raakt. Kitaro heeft niet duidelijk één stijl, de enige overeenkomst tussen al die verschillende nummers is dat het muziek is die je meeneemt, dromend of dansend.

 kitaro

 

 

 

 

  


Masanori Takahashi
geboren 4 februari 1953 in Toyohashi, Japan 

Al jong was Kitaro, wiens artiestennaam ‘mens van vreugde en liefde’ betekent, veel bezig met muziek. Beïnvloed door de Rythm & Blues van Otis Redding leerde hij in zijn tienertijd gitaar spelen en trad op met zijn band Albatros op feesten en in clubs.
Zijn ouders zagen een carrière in de muziek totaal niet zitten. Om hem te helpen hun blik op de wereld in te zien regelden ze een baan voor hem bij een bedrijf in de buurt. In reactie hierop verliet hij zonder iets te zeggen het ouderlijk huis. Om in zijn onderhoud te voorzien had hij allerlei baantjes, als kok, schoonmaker en dergelijke. ’s Nachts kwam hij tot leven, componerend.

Hij leerde zichzelf allerlei instrumenten bespelen, maar vanaf begin jaren ’70 was het alleen nog het keyboard dat hem boeide. Hij tourde met de Far East Family Band over de hele wereld. In Europa ontmoette hij toetsenist Klaus Schulze. Schulze produceerde twee albums voor de band en gaf Kitaro wat tips om zijn geliefde instrument nog beter te bespelen.
Na de tour door Azië met de band keerde hij terug naar Japan en begon in 1977 zijn solo-carrière.

Zijn eerste twee albums werden cult-favorieten voor de beginnende new-age beweging.

Bij het eerste concert dat hij gaf, toverde hij de klanken van maar liefst 40 verschillende instrumenten uit de synthesizer, wat nog nooit eerder was vertoond.
Internationale aandacht trok hij met de soundtrack voor de Japanse tv-serie “Silk Road”.

De samenwerking met Geffen Records vanaf 1986 legde geen wind-eieren. Vijf van zijn eerdere albums werden opnieuw uitgebracht en er volgde een nieuwe, met de passende titel ‘Toward the West’. In 1988 had hij wereldwijd al meer dan 10 miljoen albums verkocht.

Na de overstap in 1995 naar Domo Records maakte hij dertien albums waarop zijn diepe spiritualiteit steeds meer hoorbaar is. Als antwoord op de gebeurtenissen van 11 september 2001 begon hij aan een serie van drie albums, gebaseerd op de klassieke boeddhistische pelgrimsreis langs 88 tempels in Japan, een reis van de beroemde boeddhistische monnik Kükai meer dan duizend jaar geleden.
Met zijn ‘Love and Peace World Tour’ (2007-2009) wilde Kitaro de wereld zijn boodschap van vrede meegeven.

Kitaro werkte samen met allerlei muzikanten, onder wie drummer Micky Hart van de Grateful Dead, Jon Anderson van Yes, Marty Friedman van Megadeth en Vangelis.
Hij werd vijfmaal genomineerd voor een Grammy, won de Golden Globe Award voor de soundtrack van de film ‘Heaven & Earth’ en kreeg in 2000 voor ‘Thinking Of You’ de Grammy voor het beste new-age album.
Kitaro componeerde de muziek voor de film ‘Return from the River Kwai’ en de grote opera ‘West Lake Impression’.

Midden jaren ’70 woonde hij een tijdje in de ashram van de Indiaase goeroe Bhagwan Shree Rajneesh (later bekend als Osho), naar zijn eigen zeggen vooral om te leren chanten en inspiratie op te doen voor meditatieve muziek.
Kitaro heeft een zoon in Japan en woont tegenwoordig met zijn tweede vrouw Keiko Matsubara, die op een aantal van zijn albums speelt, in Californië, V.S..

Bij zijn optredens is Kitaro omringd door een enorm instrumentarium en beweegt zich als een danser, spelend met de instrumenten en de muzikanten om hem heen. Hier wordt niet zomaar wat muziek ten gehore gebracht, het is een hele show van een man die totaal opgaat in wat hij ten gehore brengt.
Hij gelooft in de helende, vredebrengende kracht van zijn muziek. Zo vertelde hij ooit in een interview dat hij een experiment had gedaan met twee bloemen. De ene stond voor een box waaruit Kitaro’s muziek klonk, de andere kreeg luide andere muziek te ‘horen’. Na een week was de tweede bloem dood, de andere had zich gebogen naar de box… Dat klinkt misschien arrogant, maar Kitaro is verre van dat, hij is een ontwapende man die zijn kinderlijke onschuld nooit is kwijtgeraakt.

Hoewel wereldberoemd is de man eenvoudig gebleven. "De natuur inspireert me. Ik ben slechts een boodschapper," zegt hij,  "voor mij zijn sommige nummers als de wolken, andere als water."
Al sinds 1983 bedankt hij elk jaar Moeder Natuur met een ‘concert’ op de berg Fuji of in de buurt van zijn huis. Tijdens de volle maan in augustus slaat hij de Taiko drum van de schemering tot de dageraad.
Over zijn muziek zegt hij: “Ik heb nooit muziekles gehad, ik heb geleerd te vertrouwen op mijn oren en mijn gevoel. De muziek die ik maak komt niet uit mijn eigen brein. Het komt uit de hemel, gaat door mijn lichaam en komt via mijn vingers naar buiten bij het componeren. Ik vraag me weleens af hoe het kan, ik oefen niet, ik lees of schrijf geen noten, maar mijn vingers doen het gewoon. Ik vraag me af van wie de muziek is, ik schrijf het, maar het is niet mijn muziek.”


Lees ook informatie over:

Bob Marley
Deva Premal & Miten
Joanne Shenandoah
Oliver Shanti & Friends
Pachuly & Friends